Beplanting


Op een dak waait het harder dan op de begane grond en ook heeft de zon meestal vrij spel. Deze gegevens zijn heel belangrijk bij de aanschaf van de beplanting.

Natuurlijk zijn er veel mediterrane planten die op zo’n zonnige plek in hun element zijn. Olijfboompje, oleander, vijg en agave voelen zich op het dak prima thuis, maar ook vetkruid (Sedum), vlinderstruik (Buddleja) en buxus doen het prima. Heel sterk is de bergden (Pinus mugo) die gemakkelijk de wind kan keren. Nog zo’n struik die zelfs zeewind verdraagt, is de olijfwilg (Elaeagnus ebbingei). De grijsachtige bladeren blijven in de winter aan de struik hangen. Om schaduw op het dak te creĆ«ren, is een boom natuurlijk heel geschikt. Een dakplataan wordt tegenwoordig vaak toegepast en dat is logisch. Deze boom kan tegen een stootje, groeit snel en zo’n dakvorm, bijvoorbeeld in de buurt van een eettafel, zorgt meteen voor schaduw.

Wil je snel vrij zitten en heb je weinig geduld? Dan is de kant en klaarhaag een uitkomst. Deze hagen zitten al in potten en hebben meteen al een flinke hoogte. Ook houten bakken gevuld met bamboe zijn een aantrekkelijke optie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten