Beplanting

Op een dak waait het harder dan op de begane grond en ook heeft de zon meestal vrij spel. Deze gegevens zijn heel belangrijk bij de aanschaf van de beplanting.

Natuurlijk zijn er veel mediterrane planten die op zo’n zonnige plek in hun element zijn. Olijfboompje, oleander, vijg en agave voelen zich op het dak prima thuis, maar ook vetkruid (Sedum), vlinderstruik (Buddleja) en buxus doen het prima. Heel sterk is de bergden (Pinus mugo) die gemakkelijk de wind kan keren. Nog zo’n struik die zelfs zeewind verdraagt, is de olijfwilg (Elaeagnus ebbingei). De grijsachtige bladeren blijven in de winter aan de struik hangen. Om schaduw op het dak te creëren, is een boom natuurlijk heel geschikt. Een dakplataan wordt tegenwoordig vaak toegepast en dat is logisch. Deze boom kan tegen een stootje, groeit snel en zo’n dakvorm, bijvoorbeeld in de buurt van een eettafel, zorgt meteen voor schaduw.

Kant-en-klaar

Wil je snel vrij zitten en heb je weinig geduld? Dan is de kant en klaarhaag een uitkomst. Deze hagen zitten al in potten en hebben meteen al een flinke hoogte. Een andere mogelijkheid is om bamboe te plaatsen in een bak.

Kruidentuin

Heb je een buitenkeuken op je dak terras geïnstalleerd of wil je graag op je dakterras barbecueën dan is een ‘kruidentuintje’ in potten lekker en ook mooi. Rozemarijn, bieslook, tijm, marjolein en salie zullen het in de volle zon prima doen. Zelfs een groentetuin op het dak is mogelijk. Tomaten, sla en courgettes kunnen heel goed in potten groeien.

Tekst door Loes Langendijk voor Dakterrasbouwers.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten